info@vincentbotella.nl

voor persoonlijk contact: 06 - 16274392

Yoga en Massage

 

Yoga en Massage

Ik kwam al vroeg met massage in aanraking. Ik had er feeling voor en ik deed daarnaast sinds mijn 17e aan modeltekenen, wat me een gedetailleerde kennis van menselijke anatomie had gegeven. Uiteindelijk besloot ik in 2004 een massage opleiding te volgen, maar die brak ik na enige tijd af, omdat ik merkte dat de mensen die ik masseerde te veel bij me binnen kwamen. Ik moest duidelijk nog aan mijzelf werken. Met name aan mijn gronding en aan mijn energiesysteem. Ondertussen bleef ik privé wel regelmatig massages van allerlei soort geven.

In 2013 ontdekte ik Power Yoga, nadat ik al sinds 1997 yoga beoefende. Ik begon dagelijks yoga te beoefenen volgens de principes van grondlegger Tirumulai Krishnamacharya (1888-1989). Daarnaast opende ik in 2014 mijn eigen studio in Schiedam. De belangrijkste, echt fundamentele, principes van Power Yoga zijn "bandha's" en "ujjayi". Een specifieke aandachts- en ademtechniek (ujjayi), tezamen met de contracties van bekkenbodem, onderbuik en keel (de drie bandha's). De toepassing hiervan veranderde werkelijk mijn leven - ik werd een ander mens - en dat bracht me uiteindelijk op een nieuwe manier terug bij massage.

Het sprak voor mij vanzelf om de basisprincipes van yoga ook binnen massage toe te passen. Ik ging technieken uit de begeleiding in yogahoudingen gebruiken, tezamen met diverse technieken uit massage en fysiotherapie. Dat bleek heel vruchtbaar in combinatie met mijn manier van gesprekken voeren en de achtergrondkennis van waaruit ik dat doe.

Op een dieper niveau is yoga het samenkomen van geest (de gever en initiatiefnemer) en lichaam (de ontvanger). In massage is dat: je brengt als ontvanger, je adem en je aandacht naar mijn handen (de gever), met andere woorden, naar de plekken waar mijn handen zijn. Die plekken die je zelf niet of nauwelijks met je aandacht en adem kunt bereiken. Laat staan dat je er contact mee kunt maken en wat daar aan gevoel en energie is, kunt integreren. Het kan om allerlei plekken in je lichaam gaan, maar het is geen toeval dat in traditionele yoga de bandha's van keel, onderbuik en bekkenbodem zo'n belangrijke rol spelen. Deze zijn met de kern van je energielichaam verbonden, met de liefde en de kracht die daarin zijn en die je helaas vaak jezelf en anderen onthoudt.

Door de rustige, volle en energetisch presente (vanuit mijn wezen uitstromende) aanraking van mijn handen (vooral vanuit de handpalmen, de handchakra's, verbonden met mijn eigen hartchakra) ontstaat er een uitnodiging om daar innerlijk met je bewustzijn naartoe te gaan. En alles wat ontmoet wordt door het bewustzijn, heelt uiteindelijk, al moet de pijnlijke realiteit ervan wel eerst gevoeld en gezien worden. Ik nodig je tijdens de sessie ook regelmatig uit met mijn stem om mijn handen innerlijk te ontmoeten met je adem en je aandacht. Je bewustzijn ontmoet op deze manier mijn handen dóór de verkrampte, verdoofde, pijnlijke of vergeten gebieden van het (onder)lichaam heen, waarmee het alles ontmoet en heelt wat daar is. Het is dus niet zo dat ik jou 'behandel' en jij dat passief ondergaat. Op een wezenlijk niveau is dit een samenwerking. Ik bespreek dus ook voor- en achteraf wat we samen doen. En ik nodig je uit om tijdens de sessie zelf, als je dat prettig vindt, te benoemen wat je ervaart.