Verloop van een sessie

In principe bepaal je zelf hoe een sessie verloopt. Hieronder geef ik alleen maar een schets van hoe het vaak, maar zeker niet altijd, verloopt:

  • Voorgesprek, waarin we de vorige keer en de tussenliggende weken bespreken. Daaruit komt vaak naar voren waarop we deze keer gaan focussen en hoe.
  • Eventueel oefeningen. Dit is erg individueel en soms wel, soms niet, aanwezig. Soms is het bij bepaalde sessies relevant, bij andere weer niet. Het gaat om inleidende oefeningen waarin je de adem, je (bekken)spieren of je aandacht traint. Zo breng je meer beweeglijkheid, gevoel en bewustzijn in het bekken. Daarvoor gebruik ik meditatieve of mindfulness oefeningen gericht op een verhoogd lichaamsbewustzijn (vooral van het onderlichaam), ademtraining en oefeningen voor het middenrif, een relevante selectie yogahoudingen, qi gong voor verzachting en energiewerk, heel gerichte en specifieke krachttraining.
  • De massagesessie zelf die doorgaans, maar ook niet altijd, het hoofdbestanddeel van de sessie vormt. De massage begin ik vrijwel altijd bij de hoofdhuid, gevolgd door het gezicht, de hals, de nek en de schouders. Dit alles om het hoofd, en z'n energie, te laten ontspannen en zinken in een diepere gewaarwording. Dan volgt een rustige massage van het hele lichaam en pas als het passend en wenselijk is, wordt daar het bekken bij betrokken.
  • Nagesprek. Voor sommigen is het een belangrijk onderdeel van de sessie om onder woorden te brengen wat er tijdens intern gebeurde, anderen hebben na de sessie geen woorden. Allebei is goed natuurlijk.

 

Bij welke klachten kan Healing Yoga Massage helpen?